Meteen naar de inhoud

Fasen van leren

  Al doende leer je

  Het werken vanuit ervaringsdeskundigheid is een vaardigheid, waar je competenties voor kan ontwikkelen. Sommige mensen hebben dat van nature, sommige mensen via hun beroep, anderen volgen trainingen of een opleiding. 

  Wat er nodig is hangt ook af van het soort werk dat je wilt gaan doen. Een voorlichter moet durven spreken in het openbaar, een lobbyist moet het beleidsproces begrijpen en een succesvolle singer-songwriter moet zowel kunnen schrijven als kunnen zingen. Voor iedereen geldt wel dat je het werk steeds beter kan gaan doen als je er meer ervaring in hebt. 

  Als de buurvrouw je vertelt dat ze gaat scheiden, reageer je waarschijnlijk op de juiste manier. Empathisch luisteren is het belangrijkste, ook als je zelf al een keer gescheiden bent. Je past dan automatisch de eerste regel van ervaringsdeskundigen toe: stort nooit zomaar al je eigen ervaringen als een lawine over iemand heen. 

  Andere vaardigheden zijn niet zo vanzelfsprekend. Toch hoeft dat geen reden te zijn om er niet aan te beginnen. Alle begin is moeilijk, maar bij het werk van ervaringsdeskundigen kan je jezelf altijd blijven ontwikkelen.

  De eerste stap is uitvinden wat bij jou past. Daarna kan je gaan oefenen. Tegen de tijd dat je begrijpt wat er nodig is en welke informatie nuttig is, kan je dit gericht gaan inzetten. Je bent dan competent in je werk. Meer oefening zorgt dat je vakkundig wordt en inuïtief in kan spelen op onverwachte situaties. Het hoogst haalbare is als je als een virtuoos één kan zijn met elke situatie, en achteraf kritisch kan nadenken over hoe je het hebt aangepakt. Want het kan altijd beter.

  Meer over scholing voor ervaringsdeskundigen

  error: Het lijkt erop dat je dit wilt kopiëren. Meestal doen we niet moeilijk, maar we willen het wel graag weten. Stuur een mailtje met wat je wilt naar info@veerkrachtcentrale.nl