Meteen naar de inhoud

Rollen voor ervaringsdeskundigen

  Schakelen tussen verschillende rollen

  Je hebt als mens verschillende rollen. Bijvoorbeeld als moeder, partner, werknemer, vriend en baas van een hond. Bij elke rol horen andere taken en verantwoordelijkheden. 

  Ervaringsdeskundigen zetten in hun werk vaak meerdere rollen in, en kunnen daar tussen schakelen. Ze passen toe wat in een specifieke situatie nodig is. 

  Ervaringsdeskundigen die vooral anderen willen helpen, werken bijvoorbeeld als maatje, ondersteuner of mantelzorger. Soms is het nodig om iemand te steunen door als bondgenoot naast iemand te staan, of jezelf op te stellen als de luis in de pels.

  Hervormers die de zorg of samenleving willen veranderen, zijn vaak goede omdenkers. Ze zijn te vinden bij belangenbehartigers. Soms als raadslid, soms activistisch, soms als bruggenbouwer. 

  Ervaringsdeskundigen gebruiken hun rol als expert door voorlichting te geven of te adviseren, maar ook door het schouwen en testen van toegankelijkheid. 

  Ervaringsdeskundigen die gewoon doen wat nodig is, vinden hun rol als uitvoerder. 

  De enige rol die ervaringsdeskundigen beter niet aan kunnen nemen is die van excuustruus.

  Meer over inzetten van ervaringsdeskundigheid

  Passende functie voor iedereen

  Passend werk voor iedereen Iedereen kan ervaringsdeskundigheid in een leuke functie inzetten. Betaald en onbetaald, in elk werkveld en elke gewenste soort werk zijn…

  Lees meer