Elke dag leer je bij
In de eerste jaren van je leven leer je het meest, maar ook daarna blijven we ons ontwikkelen. We ervaren, reflecteren en proberen. We kijken en luisteren. Inzoomend op ons eigen leven, en uitzoomend om die levenslessen te vergelijken met ervaringen van anderen, de wereld om ons heen en theorie. Zo kunnen we begrip over onszelf en de wereld om ons heen verbeteren. Door te oefenen en te herhalen, leren we onze kennis toe te passen in steeds andere situaties.
Fouten maken is een leerzaam onderdeel van het leven. Daar kan je wijze lessen uit trekken, die je vervolgens ook weer kunt toepassen. We kunnen ook levenslessen opdoen door het lezen van boeken, het kijken van films en door gesprekken te voeren met anderen. Door te luisteren naar reacties van anderen, en door hen vragen te stellen over hoe zij in het leven staan kun je veel leren. Vooral wanneer mensen herkenbare ervaringen hebben en daar op een andere manier mee omgaan, is dat leerzaam.
Ervaringsdeskundigheid gaat vrijwel nooit alleen over je eigen ervaringen. Je vult het aan met de verhalen die je van anderen hoort, en met de informatie ie je opzoekt. Het is altijd een combinatie van eigen ervaringen, herkenning en theoretische kennis. Soms is kennis of deskundigheid persoonlijk, en gekoppeld aan de eigen situatie. Soms kleuren ervaringen van anderen mee aan je eigen ervaringsdeskundigheid.
Ervaren – reflecteren – toepassen – luisteren – kijken – leren – ervaren. Het is een doorlopend proces dat levenslang doorgaat.
Ook jij bent ervaringsdeskundig over alles wat je hebt meegemaakt