Meteen naar de inhoud

Opbouw ervaringsdeskundigheid

   

  Deskundig over ervaringen van anderen

  Hoe verder kennis afstaat van je eigen ervaring, hoe theoretischer het wordt. Dat gaat in een aantal stappen. Het begint met leren van anderen. Je bouwt kennis op over de ervaringen van anderen. Dit heet collectieve ervaringkennis. 

  Persoonlijke ervaringskennis bestaat uit alles wat je hebt geleerd door te reflecteren en te leren van je eigen ervaringen. 

  In gesprekken met anderen, bijvoorbeeld in een lotgenotengroep, leer je ook van elkaar. Je zal je jezelf herkennen in wat iemand zegt, en die ander herkent zich weer in wat jij zegt. 

  Bij het lezen van een persoonlijke post op social media of bij voorlichting door een ervaringsdeskundige, kan je ineens geraakt worden. Er valt een kwartje, of de opmerking resoneert nog een tijdje na en geeft je een nieuw inzicht in jezelf.

  Via boeken en uit de media horen we ook ervaringsverhalen van mensen met andere problemen. Daardoor leer je hoe het is om te leven met ziektes en uitdagingen die je zelf niet hebt. 

  Tegelijkertijd bouw je theoretische kennis op. Je leert bijvoorbeeld bij over de achtergronden van je situatie, of behandelmogelijkheden voor je ziekte. 

  Sommige mensen leren tijdens hun werk van anderen. Zeker hulpverleners die dagelijks met cliënten praten, bouwen zo vakkennis op die vergelijkbaar is met collectieve ervaringskennis. 

  Bij een avondje TV-kijken kan je er niet omheen. Mensen vertellen over de ziektes en ellende in hun leven. De persoonlijke drama’s worden besproken aan de tafels van alle talkshows, kort aangestipt bij quizzen en spelshows, uitgebreid belicht in documentaires, in het nieuws mogen mensen vertellen hoe ze zich voelen en er zijn hele programma’s die draaien om het helpen van iemand in een zielige situatie. Blijkbaar doen persoonlijke drama’s het goed op TV.

  Meer over ontwikkeling ervaringsdeskundigheid

  Fasen van leren
  Het werken vanuit ervaringsdeskundigheid is een vaardigheid, waar je competenties voor kan ontwikkelen. Sommige mensen hebben dat van nature, sommige mensen via hun beroep,…
  Lees meer
  error: Het lijkt erop dat je dit wilt kopiëren. Meestal doen we niet moeilijk, maar we willen het wel graag weten. Stuur een mailtje met wat je wilt naar info@veerkrachtcentrale.nl