De drie belangrijkste kennisbronnen
Kennis bestaat uit de informatie en inzichten die we hebben verworven door middel van ervaring, studie of leren. Het omvat alles wat we weten en begrijpen over de wereld om ons heen.
Er zijn verschillende soorten kennis, zoals feitenkennis, procedurele kennis, technische kennis, culturele kennis en zelfkennis. Deze verschillende soorten kennis kunnen in elkaar overlopen. Alle kennisbronnen vullen elkaar aan en dagen elkaar uit. Het beste inzicht ontstaat wanneer meerdere bronnen met elkaar gebundeld worden.
Bij het werk van ervaringsdeskundigen zijn drie soorten kennis van belang. De onderlinge verhouding van deze soorten kennis verschilt per ervaringsdeskundige, en welke kennis nodig is verschilt per functie.
Theoretische kennis leren we via studie. Deze kennis is heel feitelijk, en kan heel gedetailleerd zijn. We kunnen er makkelijk met elkaar over praten, omdat het goed onder woorden te brengen is.
Vakkennis bestaat uit de kennis van professionals die is gebaseerd op opleiding en werkervaring.
Ervaringskennis gaat over de praktijk. Omdat het leven niet in hokjes is ingedeeld, hangt bij deze vorm van kennis alles met elkaar samen. De kennis is holistisch, en gebaseerd op alle levensdomeinen.