Meteen naar de inhoud

Kennis komt uit verschillende bronnen

  De drie belangrijkste kennisbronnen 

  Kennis bestaat uit de informatie en inzichten die we hebben verworven door middel van ervaring, studie of leren. Het omvat alles wat we weten en begrijpen over de wereld om ons heen. 

  Er zijn verschillende soorten kennis, zoals feitenkennis, procedurele kennis, technische kennis, culturele kennis en zelfkennis. Deze verschillende soorten kennis kunnen in elkaar overlopen. Alle kennisbronnen vullen elkaar aan en dagen elkaar uit. Het beste inzicht ontstaat wanneer meerdere bronnen met elkaar gebundeld worden.

  Bij het werk van ervaringsdeskundigen zijn drie soorten kennis van belang. De onderlinge verhouding van deze soorten kennis verschilt per ervaringsdeskundige, en welke kennis nodig is verschilt per functie. 

  Theoretische kennis leren we via studie. Deze kennis is heel feitelijk, en kan heel gedetailleerd zijn. We kunnen er makkelijk met elkaar over praten, omdat het goed onder woorden te brengen is. 

  Vakkennis bestaat uit de kennis van professionals die is gebaseerd op opleiding en werkervaring. 

  Ervaringskennis gaat over de praktijk. Omdat het leven niet in hokjes is ingedeeld, hangt bij deze vorm van kennis alles met elkaar samen. De kennis is holistisch, en gebaseerd op alle levensdomeinen. 

  Meer over ontwikkeling van ervaringsdeskundigheid

  Fasen van leren
  Het werken vanuit ervaringsdeskundigheid is een vaardigheid, waar je competenties voor kan ontwikkelen. Sommige mensen hebben dat van nature, sommige mensen via hun beroep,…
  Lees meer

  error: Het lijkt erop dat je dit wilt kopiëren. Meestal doen we niet moeilijk, maar we willen het wel graag weten. Stuur een mailtje met wat je wilt naar info@veerkrachtcentrale.nl