Gedoseerd open over eigen ervaringen
De belangrijkste vaardigheid van ervaringsdeskundigen is om de eigen ervaringen op de juiste manier in te zetten. Dat draait om het vinden van de juiste balans. Aan de ene kant open en kwetsbaar te durven zijn, aan de andere kant niet teveel over jezelf praten. Aan de ene kant liefdevolle nabijheid bij de mensen met wie je werkt, aan de andere kant niet te betrokken zijn. Wel je persoonlijke ervaringen gebruiken, maar ook beseffen dat generaliseren nooit verstandig is.
Het voorkomt dat je tijdens het werk struikelt of in de valkuilen trapt. Een grote valkuil is om teveel over jezelf te vertellen. We weten allemaal dat het niet werkt om als een waterval al je ervaringen over iemand uit te storten. Dat is al vervelend als je het bij een bekende doet, laat staan dat je denkt dat je er iemand anders mee kan helpen.
Een lastige vaardigheid is het inschatten van de eigen deskundigheid. Enerzijds zijn er ervaringsdeskundigen die beginnen te werken zonder na te denken of ze wel over de competenties beschikken. Anderzijds zijn er ervaringsdeskundigen die zeggen dat je pas deskundig bent als je een opleiding hebt gevolgd. Gelukkig zitten de meeste mensen ergens in het midden.
Om te weten of je geschikt bent om in een specifieke rol te werken als ervaringsdeskundige, is het belangrijk om te onderzoeken wat er precies verwacht wordt. Hoe beter jouw vaardigheden aansluiten bij de verwachte competenties, hoe geschikter je bent voor het werk.