Meteen naar de inhoud

Zorg en welzijn

    Geen hulpverlener, maar hoopverlener

    Het delen van dezelfde ervaring verbindt mensen. Lotgenoten herkennen zich in elkaars ervaringen, vinden erkenning en kunnen advies vragen aan elkaar over praktische onderwerpen. Een half woord is genoeg om elkaar te begrijpen. Soms is het ook fijn om stoom af te blazen bij iemand die wéét hoe het is. Ervaringsdeskundigen die verder zijn in hun verwerkingsproces laten zien dat het mogelijk is om weer kwaliteit van leven te krijgen, en geven daarmee andere mensen hoop.

    Deze verbindende kracht komt terug in alle soorten werk en functies van ervaringsdeskundigen. Van gespecialiseerde verpleegkundigen tot maatjes, van gespreksbegeleiders tot ervaringswerkers. Ook onder coaches en complementair therapeuten bevinden zich veel ervaringsdeskundigen. 

    Om dit werk te doen moet je het fijn vinden om andere mensen te helpen en in staat zijn om voldoende afstand te nemen van je eigen ervaringen. 

    Ervaringsdeskundigen die uit zichzelf klaar staan voor anderen, krijgen daar niets voor. Maatjes en gespreksbegeleiders werken vaak tegen een vrijwilligersvergoeding. De vrijwillige ervaringsdeskundigen in zorginstellingen of de welzijnssector krijgen coaching en kansen voor persoonlijke ontwikkeling. Professionele ervaringsdeskundige hulpverleners krijgen als het goed is een vergelijkbaar salaris als collega’s in een vergelijkbaar beroep. De hoogte hangt onder andere af van de verantwoordelijkheden en de zelfstandigheid van het werk. 

    Meer sectoren waar veel ervaringsdeskundigen werken