Woorden doen er toe

André blogt over het verwerken van de resultaten van de enquête.

Het verwerken van de gegevens is een leuke klus. De antwoorden soms verrassend. Oké er komt een hoop ellende voorbij. Maar het is wel jouw en mijn ellende. De ellende die ons bindt. Het zorgt ervoor dat het meedoen en uitwerken van dit onderzoek zinvol is.

Woorden

Woorden doen ertoe, woorden hebben betekenis.
Als er iets duidelijk was, is en blijft, dan is het dat wel.

Hoe geef je woorden aan begrippen die iedereen kent?
Hoe benoem je dingen die voor iedereen een andere betekenis hebben?
Dat is een volgende stap in de verwerking van de gegevens die we binnen hebben gekregen.
Ervaringsdeskundigheid is een containerbegrip.
Ervaringsdeskundigheid betekent voor bijna iedereen iets anders.

Een ervaringsdeskundige kan dus iedereen zijn?
Voor de doorsnee Nederlander is ervaringsdeskundigheid dat wat je geleerd hebt van je ervaringen.
In de GGZ is ervaringsdeskundigheid iets wat je geleerd hebt op minimaal MBO liever nog HBO en binnenkort op Master niveau.

De verschillen in betekenis zijn groot.
En dus moeten wij iedere keer opnieuw uitleggen wat we bedoelen, wat we zijn, wat we betekenen als we zeggen dat we ervaringsdeskundige zijn.
Het is al vaak gezegd, het is al vaak geschreven. Het is zo en het blijft zo.
Met het project zijn we op zoek naar de woorden, naar de betekenis en naar de waarde van ervaringsdeskundigheid. Woorden doen er dan toe. Dat mag duidelijk zijn.

Beschrijven

Op dit moment is het project in een fase beland waarbij we proberen te ordenen en op zoek zijn naar beschrijvingen. .  We voeren gesprekken met deskundigen op verschillende gebieden. Om de richting te ijken (gaan we nog steeds de goede kant op) om gemotiveerd te blijven of nog meer te worden (we zijn dus echt niet de enige die met deze vragen worstelen) en om nieuwe inzichten te krijgen.

Nog een groep

In een van de gesprekken ontdekten we dat een groep danig onderbezet is in de 650 ingevulde enquêtes. Een groep die toch al langere tijd, helaas, vaak in de landelijke media aanwezig is. Helaas omdat de problemen er groot zijn.
Waarschijnlijk kun je het nu wel raden: Jongeren. Of jeugd, adolescenten, kinderen, pubers, 18-ers of net hoe ze genoemd worden. Maar afijn, in de ingevulde enquêtes ontbreken de jongeren dus bijna geheel. Dat is niet jammer, dat is erg. Dat is een gemis waar we mee bezig gaan.

Millennials hebben kennelijk een korte aandachtsspanne. Het moeten invullen van de lange vragenlijst zou wel eens van invloed kunnen zijn geweest op het aantal wat door hen is ingevuld. Iemand gaf als reden dat de lange vragenlijst te ingewikkeld voor hen is. Of is dat te kort door de bocht? Stigmatiseren we daarmee niet? 

We gaan nog eens goed naar het vragenformulier kijken en daarna deze doelgroep speciaal benaderen.


Over het onderzoek

De enquête

Dat betekend dat de vragenlijst nog steeds niet gesloten is en voorlopig ook niet wordt. Alle resultaten die we publiceren zijn voorlopig. 
Ondanks dat er al zeer veel vragenlijsten zijn ingevuld… Als je het nog niet hebt gedaan, als je iemand kent of weet die het nog niet heeft gedaan maar het eigenlijk wel zou moeten doen… het kan nog steeds. 

Er kunnen nog genoeg vlaggetjes bij op de kaart van Nederland. Of plaatsen een geel vlaggetje (meer dan 9x ingevuld) krijgen
Misschien geef jij wel het gouden antwoord waar wij naar op zoek zijn.
Hoe vaker iets verteld wordt hoe breder gedragen iets is.
Iedere stem telt. Hoe meer mensen wij vertegenwoordigen hoe sterker we staan.

Vragen

Op de website van de Veerkrachtcentrale staan al een aantal vragen, ook aan jou. Deze zijn ook op de Instagram en Facebookpagina van de Veerkrachtcentrale gesteld. En ik herhaal het nog maar eens: elke bijdrage is er een. Elke stem telt. Iedereen mag en kan nog iets toevoegen aan dit project. Ook jij bent daarin dus belangrijk.

Het zorgt ervoor dat steeds meer organisaties echt betrokken raken.
Dus als je de vragenlijst al hebt ingevuld bedankt voor je bijdrage.
Wil je de vragenlijst invullen dan kan dat nog.
Als je tot hier gelezen hebt heb je kennelijk wat tijd over 😊

10 tot 15 minuten nog over en nog nooit de vragenlijst ingevuld? Je bijdrage is belangrijk