Week 14

Tussenstand

Enquête2️⃣5️⃣5️⃣ Ingevulde vragenlijsten 1️⃣0️⃣organisaties beschreven hun werk

Een voorproefje van de antwoorden

Met vraag 14 “Hoe zet jij vooral je ervaringsdeskundigheid in?” gaan we na welke doelgroepen we bereiken. De enquête geeft geen zuiver beeld als deze alleen door vrijwilligers of alleen door beroeps-ervaringsdeskundigen wordt ingevuld. 
Gelukkig is het goed verdeeld. De helft van de mensen die we bereiken werkt als vrijwilliger (47%), een kwart betaald (26,5%) en iets meer doet het beide (28%). 10% zet ervaringsdeskundigheid in als mantelzorger. Daarnaast zijn er veel voorbeelden in de eigen beschrijving die mensen geven. 

Vragenlijst nog niet ingevuld? Het kost je 10 minuten


Kristin blogt over gesprekken met ED

Jody over MS en de MS-vereniging

Deze week een ontwapenend verhaal, waarin Kristin geraakt wordt en beter voor zichzelf zorgt na een gesprek met Jody. “Wat me het meest aangreep – als vrouw en moeder, vooral –, was haar verhaal over het accepteren van de aandoening in combinatie met het moederschap. Op relatief jonge leeftijd (23 jaar) kreeg Jody de MS-diagnose. Wanneer je niet weet hoe je toekomst eruit gaat zien, worden vraagstukken als een kinderwens ineens veel prangender.”


Dilemma’s en voorbeelden

Alleen reiskosten, nee dank je”

Als ervaringsdeskundigen een lezing of advies geven, is betaling voor iedereen wennen. “Gelukkig bleek een ander potje te zijn (!) en lossen we het dit keer op.”

Dit blog gaat over het aankaarten van je betaling. En het ontvangen daarvan. Met tips om er op een andere manier naar te kijken. 
Jezelf laten betalen, hoe pak jij dat aan?


Bijdragen van patiënten- en cliëntenorganisaties

Organisaties die meewerken aan dit onderzoek, beschrijven hun visie op ervaringsdeskundigheid en de manier waarop ze dat inzetten. Nieuwe beschrijvingen:

  • PDSB, prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie
  • Caleidoscoop, landelijke vereniging voor mensen met een dissociatieve stoornis.
  • MS-vereniging, voor mensen met multiple sclerose (MS) en hun naasten.