Week 10 De tijd van een boekenbon is voorbij. Met het project ‘waardering ervaringsdeskundigen’ leggen we de verschillen tussen ervaringsdeskundigen vast en beschrijven we het werk dat ze doen, waarna we kunnen bepalen wat de toegevoegde waarde is.

Ingevulde (test)vragenlijsten

5️⃣ 9️⃣

Organisaties

4️⃣

Week 10 en 11, over intrinsieke motivatie

59 mensen hebben de testvragenlijst ingevuld. Er waren deze week geen wijzigingen meer nodig, dus we gaan richting definitieve versie. De antwoorden zijn nu al interessant. Het valt bijvoorbeeld op dat veel mensen hun ervaringsdeskundigheid zowel vrijwillig als betaald inzetten. Is hun hobby dan hun werk, of zit dat anders? Het thema is deze week: Intrinsieke motivatie

We werken niet alleen voor het geld

Stel dat je een project doet om ervaringsdeskundigheid naar waarde te waarderen… Moet je dan in dat project al reëel betalen? Theoretisch natuurlijk wel, maar de praktijk is anders. En dat komt door de ervaringsdelingen zelf. Iedereen is zo betrokken, dat ze ver onder het gebruikelijke niveau betaald worden. De vijf adviseurs in ons project krijgen elk 1.000 euro, voor anderhalf jaar. De gangbare betaling van dit soort werk is 100 euro per uur, dus veel tijd zouden ze er niet in hoeven te steken. Toch heb ik daar nog niemand over gehoord. Sterker nog: 4 van de 5 innen het geld niet voor zichzelf, maar steken het direct in een ander project of hun werk. Ook de ‘normaal’ betaalde medewerkers zitten hier duidelijk niet voor het geld. Ze werken allebei tegen een minimaal salaris. Dat had ruimhartiger gekund voor het niveau waarop ze werken, maar dat wilden ze niet. En voor mij geldt hetzelfde. Per uur verdien ik tegen die 100 euro, maar dat zijn alleen de betaalde uren. Als ik de onbetaalde overuren meereken, kom ik op 1/3 uit. Met alle voorbereiding erbij waarschijnlijk op nog geen kwart.
Laat ik ons maar extra in het zonnetje zetten:

🔆 Cécile 🔆 Eric 🔆 Joep 🔆 Quinta 🔆 Esmeralda 🔆 Kristin🔆 Farijal🔆 Trudy 🔆


Practice what you preach

Als je wilt dat ervaringsdeskundigen ‘normaal’ betaald worden, moet je dat zelf ook doen. Deze week kregen nieuwe vrijwilligers uitleg over ons vergoedingenbeleid. Een lang verhaal, over een tiental ervaringsdeskundigen die we in dit project hun uren uitbetalen. Maar voor nieuwe mensen is geen geld meer, dus krijgen ze alleen een vrijwilligersvergoeding. “Maar dan wel de maximale” riep ik er snel achteraan. “En je hebt voorrang als we nieuwe subsidie binnenhalen”. Een schamel verhaal, ik wou dat we een beter voorbeeld konden zijn. De uitleg was voor niemand een probleem.
Intrinsiek gemotiveerd. Heerlijk om met zo’n mensen te kunnen werken.


De regels werken tegen

Misschien werken de regels tegen, misschien niet. Niemand die het lijkt te weten. Uit een onderzoek van de Landelijke Cliëntenraad blijkt dat 92% van de werkende mensen met een arbeidsbeperking stress ervaart door onzekerheid over hun inkomen. We maken het nu live mee. Een (hopelijk) nieuwe vrijwilligster die de maximale vrijwilligersvergoeding bij ons kan ontvangen, is aan het uitzoeken hoe het voor haar uitpakt. De afgelopen dagen mailde ze ons updates:

24 augustus Ik heb er wel zin in in wat nieuwe uitdagingen en nieuwe mensen 🙂 Ik wil eerst van de gemeente weten wat de maximale vrijwilligersvergoeding betekent voor de minimaregelingen….. Dus mijn antwoord is al 98% JA! Volgende week 100%?

26 augustus Website UWV; ik hoef geen toestemming te hebben, ik moet het wel meteen melden. Blijkbaar heeft vrijwilligersvergoeding geen invloed op minimaregelingen van gemeente.

1 september Dinsdagmiddag voor een dichte deur. Gebeld. Ik moet langskomen. Vandaag gedaan. Er worden gegevens genoteerd. Iemand belt me terug. (maar waarom moet ik dan langskomen?) Dame belt keurig terug (snel!). Of ik langs wil komen op dinsdag of vrijdag. Huh? Ik ben geen marionet! Pardon? ….Dame vroeg wat ik van haar wou. Ik zei: “inclusiever denken”. Kan dus niet he, want ze mogen alleen dit ene hokje “gemeente” doen. En UWV gaat apart.
Dus ik heb nog geen ja/nee voor je.

2 september Op de vraag invloed van max. vrijwilligersvergoeding op minimaregelingen: richtlijn is 120% van het sociaal minimum (voor de individuele bijstand 1x per jaar in onze gemeente is dat 425 euro). nu afgerond 1000 euro WAO, dus 120% wordt dan 1200 euro. dus de 180 euro valt daar keurig onder!!!!
Zonet WAO formulier ingevuld, pfft, weer telefoontjes verder.

Dit wordt de eerste casus die we gaan beschrijven. Voor iedereen die het proces nog in moet: Joep en Jiska zullen volgend jaar een Helpdesk bemensen voor vragen rondom inkomen en uitkering. Je kan je vragen nu al mailen.

De vrijwilligster stelde nog interessante vragen in de mailwisseling. Ik hoop dat we hier antwoord op kunnen krijgen: “Ook interessant: hoeveel vrijwilligers in Nederland krijgen de maximale vrijwilligersvergoeding? Hoeveel hiervan zitten met een uitkering? Hoeveel mensen zeggen “nee?” tegen een vergoeding/ander geld….


Benaderen organisaties

Deze week is de Contactgroep Marfan Nederland toegevoegd.

Kristin voert volop gesprekken met organisaties. Daarna gaat ze zichtbaar maken hoe breed het werkveld van ervaringsdeskundigen is. Wil je ook in haar blog en op onze website met jouw organisatie? Mail Kristin, dan komt dat vanzelf goed.


Eigenlijk had ik vakantie

De kop zegt het al. M’n vakantie was slecht gepland, want er was een deadline voor enkele subsidieaanvragen waar ik aan meewerkte en een Zoom voor nieuwe vrijwilligers. (Die heb ik maar vanaf de achterbank in de auto gedaan). En dinsdag een examen van de cursus Nederlandse Gebarentaal waar ik nog hard op moest oefenen. Toch nog drukte dus. Komt door die intrinsieke motivatie. Maar het schrijven van de update heb ik stiekem vorige week overgeslagen. Applaus voor mezelf?

Tot volgende week,
Trudy

Tips, commentaar, nieuwe inzichten?

We horen ze graag. Je kan hieronder een reactie plaatsen (openbaar) of deze mailen.
Tip: Op LinkedIN is de discussie meestal uitgebreider dan hieronder.