Meteen naar de inhoud

Vrijwillig werken is een cadeautje

    (Voor de opdrachtgever)

    Altijd de marktconforme waarde betalen

    Een ervaringsdeskundige die onbetaald werkt, geeft een cadeau aan de opdrachtgever of werkgever. Maar dat is niet de bedoeling. Als de ervaringsdeskundige als vrijwilliger wil werken, hoort het onderwerp ‘betaling naar waarde’ nog steeds besproken te worden.

    Het principe is dat de opdrachtgever een marktconform bedrag betaald voor het werk van de ervaringsdeskundige. Dat kan als betaling aan de ervaringsdeskundige, of de organisatie waar deze voor werkt. Als beide niet kunnen, kan het geld op andere manieren een goede bestemming krijgen. Vaak zijn er creatieve oplossingen, waardoor de ervaringsdeskundige een waardevolle beloning kan krijgen. Wanneer ook dat niet mogelijk is, is het een mooie kans om een bedrag ter hoogte van de waarde van het werk geld te schenken aan een goed doel. De ervaringsdeskundige kan kiezen, met als enige eis dat het een doel met ANBI-status moet zijn.

    Veel ervaringsdeskundigen vinden het moeilijk om een marktconform tarief te vragen voor hun inzet. Je moet stevig in je schoenen staan. Opdrachtgevers gaan er soms al van uit dat de ervaringsdeskundige zich als vrijwilliger inzet. Daardoor kan het gesprek over betaling ongemakkelijk zijn.

    Sommige ervaringsdeskundige willen geen betaling ontvangen. Soms hebben ze daar een persoonlijke reden voor. Betaald werk schept hogere verwachtingen en voor sommige ervaringsdeskundigen geeft dit zoveel stress dat ze liever als vrijwilliger werken. Of ze zijn bang voor een armoedeval. Het kan ook bescheidenheid zijn. Mensen denken al snel dat hun inzet niets waard is. Sowieso zijn veel ervaringsdeskundigen intrinsiek gemotiveerd om hun verhaal uit te dragen. Zodra iemand zegt ‘dat kunnen we niet betalen’ staan ze al klaar om het gevraagde werk toch te doen. Het is hun valkuil. En hun kracht.