De kracht van een invoelbaar verhaal
Ervaringsdeskundigen geven vaak voorlichting aan lotgenoten. Veel cliëntenorganisaties hebben telefonische helpdesks en mailmaatjes, en/of geven groepsvoorlichting. Het gaat van praktische informatie over bijvoorbeeld de beste behandeling, tot meedenken over een betere kwaliteit van leven.
Voorlichting wordt ook gegeven aan medici, studenten en in de media. Indringende voorbeelden, maar ook de theoretische uitleg, zorgen voor meer bekendheid en begrip in de samenleving.
Bij voorlichting is het vertellen van eigen ervaringen interessant. Soms wordt dit aangevuld met collectieve ervaringsdeskundigheid, of specialistische kennis over het onderwerp. Dat is niet altijd nodig. Een persoonlijk verhaal kan mensen in het hart raken, juist als een ervaringsdeskundige met veel emotie over eigen ervaringen vertelt maakt dat indruk.
Van oudsher loopt voorlichting via patiëntenorganisaties. Met de huidige mogelijkheden via social media, zijn ervaringsdeskundigen ook rechtstreeks te benaderen. Er zijn ZZP’ers die op een professionele manier hun verhaal kunnen vertellen, of zich gespecialiseerd hebben in een onderwerp en daar hun werk van gemaakt hebben. Andere ervaringsdeskundigen vinden het al een eer als zij hun verhaal mogen vertellen.