Gelijkwaardigheid vergroot de kwaliteit
Het beeld dat ervaringsdeskundigen alleen vrijwillig werken, is achterhaald. Natuurlijk: soms werken ervaringsdeskundigen wel gratis, maar alleen als de mensen om hen heen dat ook doen. Alleen al vanuit rechtvaardigheid is het logisch om iedereen te betalen, of niemand.
Door voor het werk van ervaringsdeskundigen te betalen ontstaat een gelijkwaardig speelveld, en verbetert bovendien de kwaliteit.
Onbewust speelt het idee dat alles wat gratis is, niks waard kan zijn. Door te betalen voor hun kennis en expertise, worden ervaringsdeskundigen serieuzer genomen. Gemeenten die gratis advies krijgen van een ervaringsdeskundige, leggen dat bijvoorbeeld makkelijker naast zich neer dan wanneer ze er voor betaald hebben.
De betaling geeft meer mogelijkheden bij werving en selectie. Het kan gebruikt worden voor scholing en ontwikkeling, waardoor de kwaliteit toeneemt en ervaringsdeskundigen gemotiveerder zijn. Het zorgt ook voor meer diversiteit, bijvoorbeeld omdat mensen met een baan daardoor onbetaald verlof in kunnen kopen.
Door afspraken te maken over het werk, wordt duidelijker welke inbreng de ervaringsdeskundige kan leveren en op wat voor niveau. Het voorkomt verkeerde verwachtingen.
Betalen is geen weggegooid geld. Het vergroot juist de waarde

Meer over de waarde van ervaringsdeskundigheid
Bestemming inkomsten
Factoren die de kostprijs bepalen
Marktconform betalen voor ervaringsdeskundigen
Motivatie van ervaringsdeskundigen
Marktwaarde vergelijken
Een grove indeling van de waarde van enkele functies en taken van ervaringsdeskundigen. Dit is alleen bedoeld om het principe te verduidelijken.Het gaat om…