Versnippering

Omslag boek: Vensters op het mooie leven, Levenskunst vanuit het perspectief van disability studies

Vandaag was ik bij de boekpresentatie van Jacqueline Kool. Zij publiceert interessante stukken over ervaringsdeskundigheid, disability en het leven. Nu is er het boek Vensters op het mooie leven.

Bij de bijeenkomst herken ik mijn collega’s uit de Disabiltiy-hoek. Maar ik mis al die andere ervaringsdeskundigen. Wat een gemiste kans. Dit had ook zo interessant geweest voor ervaringsdeskundigen met een GGZ-achtergrond. En relevant voor VN-ambassadeurs. Ik baal dat de Nederlandse beweging van ervaringsdeskundige mensen met beperkingen en kwetsbaarheden zo versplinterd is. 

Wat jammer dat andere ervaringsdeskundigen dit niet wisten. Dit was een mooie kans voor ervaringsdeskundigen uit de GGZ. En VN-ambassadeurs. En ervaringsdeskundigenuit uit het sociale domein. En iedereen die op beleidsniveau over ervaringsdeskundigheid nadenkt. 

Op de terugweg in de trein voeg ik het woord ‘belichaming’ toe aan een van de schema’s. Onthouden van een inzichtgevende presentatie. Wat zouden jullie, vanuit jullie eigen ervaringsdeskundigheid, uit die presentaties gehaald hebben? 

Dan hoor ik ‘toevallig’ het gesprek van medereizigers. Twee mensen hebben het over gelijke rechten in een bepaalde emancioatie-beweging. Engelstalig, blijkbaar is iemand naar Nederland gekomen voor een congres. Stiekem luister ik mee, ook dit is interessant.  En dan komt die zin die de hele middag samenvat. 

“It’s about shared resources, how can we use it to benefit for all”.

We kunnen beginnen met massaal het boek te lezen. Ik beloof dat het je veel nieuwe inzichten gaat geven.

Trudy Jansen