Meteen naar de inhoud

Uiterste houdbaarheidsdatum ervaringsdeskundigheid

  De houdbaarheidsdatum van ervaringsdeskundigheid  

  Als we nu terugkijken op Corona, lijkt het lang geleden. Met wat nadenken kunnen we er weer over vertellen, maar weer invoelen hoe het was is al lastiger. Hetzelfde werkt het met andere soorten ervaringsdeskundigheid. Hoe langer het geleden is, hoe meer je terugvalt op de herinneringen die je al eens besproken hebt. Ook het terughalen van gevoelens wordt steeds moeilijker. 

  Corona. Het was een ontwrichtende periode die soms eenzaam was, maar het was ook een tijd met veel gezamenlijkheid. We bespraken met elkaar onze oplossingen, onze gevoelens, onze mening en onze ervaringen. Ook de media deden volop mee. We kregen inhoudelijke kennis, en ontwikkelden collectieve ervaringsdeskundigheid. 

  Bij het werken als ervaringsdeskundige is het goed om hier bewust mee om te gaan. Hoe langer ervaringen geleden zijn, hoe meer de ervaringsdeskundigheid zich zal focussen op het totale proces. Gevoelens worden moeilijker terug te halen. Wat wel blijft is je ervaringskennis: alles wat je geleerd hebt door wat je hebt meegemaakt. Ook je ervaringskunde zal niet verdwijnen. Vaardigheden die je hebt geleerd, raak je niet zomaar kwijt. Ook het inzicht dat je in jezelf hebt gekregen blijft, en soms een andere manier waarop je in het leven staat.Voor sommige taken en functies zijn ervaringsdeskundigen nodig die nog volop in hun emoties zitten, die kunnen vertellen over hoe het nú voor hen is. Er zijn ook ervaringsdeskundigen met meer afstand tot hun eigen proces nodig. Maar ergens zit die uiterste houdbaarheidsdatum. Als je niet meer dagelijks met de kreukels of rafelranden van je leven geconfronteerd wordt, komt er een tijd dat je ervaringen te ver zijn weggezakt. Maar dan kan je altijd weer andere ervaringskennis gaan benutten. 

  Terugkijken met gevoel

  Meer aandachtspunten bij de inzet van ervaringsdeskundigen