Referentiefuncties en niveauverschillen

Week 9 De tijd van een boekenbon is voorbij. Met het project ‘waardering ervaringsdeskundigen’ leggen we de verschillen tussen ervaringsdeskundigen vast en beschrijven we het werk dat ze doen, waarna we kunnen bepalen wat de toegevoegde waarde is.

13 augustus 2021, Trudy Jansen

Een dankbare glimlach kan veel meer waard zijn dan een financiële vergoeding. Om richtlijnen voor vergoeding op te kunnen stellen, moeten we keuzes maken. De eerste is simpel. Natuurlijk blijft vrijwilligerswerk vrijwillig. Daarna zijn de keuzes breed.

Waardering van functies

Eén van de ideeën is om de inbreng van ervaringsdeskundigheid te belonen volgens de manier die past bij de functie. Bijvoorbeeld bij het geven van een gastles op een Hogeschool. Daar staan standaard tarieven voor. Het is vanzelfsprekend dat een gastdocent vanuit ervaringsdeskundigheid, hetzelfde verdiend als een gastspreker die doceert vanuit een andere deskundigheid. Deze werkwijze hebben we deze week onderzocht, en het blijkt dat je in een week tijd best deskundig kan worden. En ook hoeveel je dan niet blijkt te weten. We zijn nu dus bewust onbekwaam.

Het principe is dat bij functiewaardering de functies gewogen worden op hun relatieve zwaarte. Dat levert een objectieve rangordening van functies op, waarna de de beloning kan worden vastgesteld. Hiermee hebben we meteen het eerste probleem. Zo’n rangorde is makkelijk te maken als je functies binnen één sector bekijkt. Je beschrijft enkele functies, en die neen je vervolgnes als referentie voor alles wat er op lijkt. Maar wij zien het breder. Bij dezelfde functiezwaarte wordt door werkgevers in de zakelijke of financiële branche meer betaald dan bijvoorbeeld in de zorg.

We hebben de tien meest voorkomende functiewaarderingssystemen nader bekeken, en ze terug kunnen brengen tot de vier methodes die in ‘onze sectoren’ het belangrijkste zijn. Voor de kenners: IFA, FWG 3.0, Bakkenist en Kon Ferry-Hay. En dan blijkt er veel overlap te zijn. Kennis en Kunde is overal een aandachtspunt. Probleembehandeling en sociale vaardigheden ook. Wat we ook over willen nemen is het aandachtspunt ‘verantwoordelijkheid’, met daarbij een indeling naar vrijheid van handelen en aard van de invloed.


Vrijwilligers

We hadden een aantal goede vrijwilligers, maar helaas zijn zij om verschillende redenen afgehaakt. Iemand had zelfs al een baan gevonden voordat hij begonnen was. Van harte gefeliciteerd! We kunnen hulp gebruiken bij het controleren van de binnengekomen vragenlijsten en bij het uitzoeken van regels rondom uitkeringen. Mocht je interesse hebben: dinsdag 31 augustus om 15 uur is er voorlichting oer het project, voor iedereen die er over denkt om mee te gaan werken.


Benaderen organisaties

Kristin gaat een blog schrijven over de gesprekken die ze met organisaties voert. Daarmee gaat ze zichtbaar maken hoe breed het werkveld van ervaringsdeskundigen is.
Wil je ook in haar blog en op onze website met jouw organisatie? Mail Kristin, dan komt dat vanzelf goed.


Verder zijn we nog langzaam aan het opstarten na de vakantie.

Tot volgende week!
Trudy

Tips, commentaar, nieuwe inzichten?

We horen ze graag. Je kan hieronder een reactie plaatsen (openbaar) of deze mailen.
Tip: Op LinkedIN is de discussie meestal uitgebreider dan hieronder.