
Over het project Waardering Ervaringsdeskundigen
Voor elke ervaringsdeskundige hoort dezelfde vergoeding (of salaris) betaald te worden als voor iemand die vergelijkbaar werk doet. Dit project wil daarvoor een katalysator zijn. We doen dat door duidelijkheid te scheppen over de verschillen tussen het werk van ervaringsdeskundigen.
Elke week versturen we een Update-Nieuwsbrief. Meld je aan
Waarom is dat nodig?
Aanleiding
Ervaringsdeskundigen zitten nu (te) vaak als vrijwilligers bij vergaderingen tussen enkel beroepskrachten. Ze spreken bijvoorbeeld voor een bos bloemen op een congres waar andere sprekers betaald krijgen. Voor professionele ervaringsdeskundigen geldt dat ze op een lager niveau betaald worden dan collega’s, of ze werken als ZZP-ervaringsdeskundigen voor een laag tarief. Voor opdrachtgevers is het moeilijk om de waarde van ervaringsdeskundigen te bepalen. De verschillen tussen ervaringsdeskundigen zijn zo groot, dat er moeilijk te spreken valt over ‘dé ervaringsdeskundige’.
Voor wie is dit belangrijk?
Doelgroep
Het project is aan de ene kant bestemd voor ervaringsdeskundigen en patiëntenorganisaties. Aan de andere kant schept het duidelijkheid voor samenwerkingspartners/opdrachtgevers als gemeenten, instellingen en bedrijven.
Wat is het doel?
Doel en te verwachten resultaten
Overheden, instellingen en bedrijven mogen het vanzelfsprekend gaan vinden om te betalen voor advies of voorlichting door ervaringsdeskundigen. Dit werkt ook andersom: ervaringsdeskundigen mogen het vanzelfsprekend gaan vinden dat zij een reële vergoeding vragen voor hun inzet.
Werkwijze
- Beschrijven beroepen en functies voor ervaringsdeskundigen. Vaststellen richtbedragen
- Opstellen richtlijnen. Ter goedkeuring naar ALV’s van Ieder(IN), Mind en de Patiëntenfederatie.
- Enquête opstellen en uitzetten bij minimaal 1.000 ervaringsdeskundigen.
- opzetten online helpdesk voor ervaringsdeskundigen met vragen over inzet en inkomsten.
- Informatie over ervaringsdeskundigen op website ervaringsdeskundige.info
- Draagvlak vergroten door publicatie van artikelen en online oproepen tot solidariteit.
- Intentieverklaringen laten tekenen door opdrachtgevers.
Als we weten wat het werk van ervaringsdeskundigen inhoudt, kunnen we dit vergelijken met andere beroepen. Wat verdient iemand die ongeveer hetzelfde werk doet, maar geen ervaringsdeskundige is? Bijvoorbeeld bij een gastles op een MBO of HBO. Daarvoor zijn vaste tarieven afgesproken. Voor een ervaringsdeskundige moet hetzelfde betaald worden als voor iemand anders die een gastles geeft. Het is niet zo dat de ervaringsdeskundige dit bedrag altijd zelf krijgt. Vaak loopt het werk via een Patiënten- of cliëntenorganisatie die de vergoeding omzet in bijvoorbeeld begeleiding en scholing voor de ervaringsdeskundige.
Tijdens het project roepen we cliëntenorganisaties op tot het werken met de op te stellen kaders en richtlijnen. Samen met hen werken we uit hoe solidariteit versterkt kan worden en hoe dit binnen bestaande werkwijzen past.
Wie werken er aan mee?
Samenwerking
Elke ervaringsdeskundige kan input leveren. Een vragenlijst invullen, teksten controleren of meepraten in een werkgroep.
Alle patiëntenorganisaties zijn vertegenwoordigd via de koepels MIND, Ieder(In) en de Patiëntenfederatie. Zij vormen een projectgroep. Daarnaast is er een adviesteam met ervaringsdeskundige adviseurs die gespecialiseerd zijn in het werkveld arbeid en inkomen.