Meteen naar de inhoud

Praktische belemmeringen

    Niet alle drempels zijn te verwijderen

    Veel mensen die werken als ervaringsdeskundigen hebben een arbeidsbeperking. Ze kunnen minder uren werken dat ze zouden willen, of ze kunnen hun eigen beroep niet meer uitvoeren. Soms is daar iets aan te doen, bijvoorbeeld door aanpassingen aan de werkomgeving of door de werktijden aan te passen. Soms is het ook gewoon niet anders. Als je maar een paar uur per week energie hebt om te studeren of te werken, zal je daar heel bewuste keuzes voor moeten maken. 

    Mensen met een onzichtbare beperking, worden al snel overschat. Het is vaak moeilijk uit te leggen waarom je iets niet kan, zeker aan mensen die zelf nooit iets mankeren. Bij mensen die wel een zichtbare beperking hebben, vinden anderen het juist heel bijzonder als ze iets doen. Alsof je meteen een held bent als je vanuit een rolstoel gewoon studeert of je werk doet. Ook komt het voor dat zij niet serieus genomen worden.

    Ervaringsdeskundigen hebben dezelfde rechten op werk en inkomen als andere mensen. Dit staat in het VN-verdrag handicap. Het zou anders discriminatie zijn.  Werkgevers en opdrachtgevers moeten dus zorgen voor een toegankelijke omgeving en zo nodig en de aanpassingen regelen die nodig zijn.  Het is verstandig om dat in overleg met de ervaringsdeskundige zelf te doen, want niet alle handicaps zijn zichtbaar. Het is de expertise van de ervaringsdeskundige om te weten wat nodig is. 

    Meer aandachtspunten bij inzet ervaringsdeskundigen

    error: Het lijkt erop dat je dit wilt kopiëren. Meestal doen we niet moeilijk, maar we willen het wel graag weten. Stuur een mailtje met wat je wilt naar info@veerkrachtcentrale.nl