Zonder praktijkkennis geen onderzoek
Ervaringsdeskundigen zijn onmisbaar. Geen sociaal- wetenschappelijk onderzoek kan zonder de input van de mensen om wie het gaat. Bijvoorbeeld door het invullen van enquêtes, meedoen aan focusgroepen, jezelf laten observeren. Ook medisch-wetenschappelijk onderzoek heeft ervaringsdeskundigen nodig. Hoe kan een medicijn op de markt worden gebracht, als er niet eerst ervaringen zijn verzameld van mensen die het als test gebruikt hebben? Nu er tegenwoordig zoveel onderzoek gedaan wordt, is de ervaringsdeskundige inbreng belangrijker dan ooit.
Voor al deze inbreng voegt een training/opleiding of netwerk van ervaringsdeskundige niets toe. Dit is wel belangrijk bij de andere taken rondom onderzoek. Een goede achterban is nodig om de resultaten te duiden en de impact van de resultaten te vergroten. Collectieve ervaringskennis is een aanvulling bij het opstellen van de onderzoeksagenda, en scholing tot onderzoeker is nodig om de onderzoeksmethode te kiezen en uit te werken.
De waarde?
Voor interviews en observaties en het invullen van een enquête is een boekenbon oké. Het hoeft niet gratis, want deze resultaten vormen de kern van elk onderzoek. Co-onderzoekers en co-productie bij projecten kan tegen een goede vrijwilligersvergoeding en kansen voor persoonlijke ontwikkeling. Ervaringsdeksundige wetenschappelijk onderzoekers krijgen betaald als wetenschappelijk onderzoeker. Zoals het hoort.
Vernieuwing die er toe doet