Meteen naar de inhoud

Kennis waar je je niet van bewust bent

  Je weet meer dan je denkt

  Van de meeste dingen die we weten, zijn we ons niet bewust. Het is kennis waar het nooit over gaat. Impliciete kennis, waar je sowieso moeilijk woorden aan kan geven. Maar je het hebt het wel. Als je ergens over na gaat denken, blijk je vaak al meer te weten dan je doorhad. 

  Know-how is nog wel bekend. Dat gaat over onze intuïtie, de dingen die je op gevoel doet omdat je je niet eens meer bewust bent van het feit dat je het weet of kan. Er zijn meer van dit soort kennisbronnen. 

  Door je know-who weet je bij wie je moet zijn om iets te regelen.

  Know-where verwijst naar kennis van de locatie van iets.

  Know when verwijst naar kennis van het moment waarop iets gebeurt of gepland staat te gebeuren, en hoe lang dingen duren. 

  Know-where verwijst naar kennis van de locatie van iets. Dit kan zo eenvoudig zijn als weten waar je sleutels liggen.

  Know what betekent dat je weet wat je moet doen. Het kennen van alle grote en kleine stappen die je bij elke activiteit moet zetten. 

  Know-why betekent dat je weet wat je nodig hebt, en waarom. Het houdt ook de zelfkennis in dat je wéét waarom je doet wat je doet. 

  Stuk voor stuk zijn het simpele vaardigheden, waar we nooit bij stilstaan. Maar probeer je eens in te denken wat er gebeurt als je al deze kennis niet zou hebben…

  Meer over ervaringsdeskundigheid

  Bronnen van ervaring
  Tijdens de ups en downs van je leven, leer je om te gaan met de kreukels en rafelranden die daar bij horen. Het vormt…
  Lees meer
  Ervaringskennis
  De levenslessen die je aan anderen uit kan leggen, bestaan uit kennis. Ervaringskennis bestaat uit de feiten die je kent, en het antwoord op…
  Lees meer
  Ervaringskunde
  Ervaringskunde: naarmate we meer tijd besteden aan bepaalde activiteiten, krijgen we meer ervaring in die vaardigheden. 
  Lees meer