Meteen naar de inhoud

Kwaliteit verbeteren

  Bijdragen aan kwaliteitsverbetering

  We beoordelen iets van goede kwaliteit als het aan onze verwachtingen voldoet, of het zelfs overtreft. Producten moeten doen waarvoor ze bedoeld zijn. Een koffiekan die lekt bij het schenken is bijvoorbeeld heel irritant. Om kwaliteit te kunnen onderzoeken en vergelijken, worden criteria vastgesteld waarop die vergelijking plaats moet vinden. Als we bij een koffiepot het design belangrijk vinden, kan een lekkende koffiepot tóch van goede kwaliteit zijn. 

  Ervaringsdeskundigen dragen bij aan het opstellen van criteria die er werkelijk toe doen. Ze geven hun oordeel over de ervaren kwaliteit. In gesprekken hierover is ruimte voor nuance, verdieping en verkenning van mogelijkheden en alternatieven. Kwaliteit van zorg verbetert door cliënten en de hulpverleners er over te laten praten. Dit leidt al snel tot nieuwe inzichten en snelle verbeteringen.  Wat is de waarde van ervaringsdeskundigheid?
  De marktconforme waarde voor ervaringsdeskundige onderzoekers en beleidsmedewerkers is een goed salaris. Co-onderzoekers en schouwers van toegankelijkheid verdienen minder. De ervaringsdeskundigen die de basis input geven, zijn (helaas) vaak vrijwilligers. Om hun input van goede kwaliteit te kunnen laten zijn, moeten zij voldoende ruimte krijgen voor uitwisseling en training. Gratis is het dus nooit. 

  NB. ‘het beroep’ ervaringsdeskundige werkt met criteria die door de systeemwereld zijn beschreven. Deze zijn opgesteld vanuit een specifieke stroming ervaringsdeskundigen, en niet geschikt voor alle andere soorten werk.

  Meer sectoren waar veel ervaringsdeskundigen werken

  Zorg en welzijn
  Ervaringsdeskundigen in zorg en welzijn gebruiken hun eigen ervaringen om andere mensen te helpen
  Lees meer
  error: Het lijkt erop dat je dit wilt kopiëren. Meestal doen we niet moeilijk, maar we willen het wel graag weten. Stuur een mailtje met wat je wilt naar info@veerkrachtcentrale.nl