Reacties ‘Genoeg is goed genoeg’

André verwerkt de reacties uit de vragenlijst.
In de vorige Nieuwsbrief schreef hij over zijn eigen gedachten hierbij. We vroegen om een reactie op het onderwerp ‘Opleiding’

De enquête is ook ingevuld door een grote groep ervarenen die Host, mailmaatje, gastheer/gastvrouw zijn. Ik vermoed dat deze mensen weinig of geen behoefte hebben om zich te ontwikkelen, zij zijn blij met de rol die ze vervullen. Ze zullen daar in de loop van de tijd wel wat bedrevener in worden maar een rol op MBO laat staan HBO of WO niveau vinden ze denk ik niet nodig of gaat ze boven de pet. ‘Wat ik doe is genoeg en goed genoeg’. Dat idee.”

Heeft André gelijk?
Hoe zit dit voor jou?

Reacties

In bepaalde situaties/settings zal het nodig zijn om een scholing op MBO of HBO te hebben gevolgd, maar we moeten oppassen dat diegene die we willen ondersteunen niet het gevoel gaat ervaren ‘oh daar heb je weer zo een professional die alles beter denkt te weten.’
Het luisterend oor wordt vaak beter gevonden bij gelijkgestemde die op gelijk niveau praat zonder de voelbare afstand. 
We willen alles maar dichttimmeren met diploma’s, Waarom? 

We laten door te hoge eisen heel veel talent liggen.!
Beter is om te gaan kijken naar een inclusieve beoordelingscultuur. 
Echt aandacht voor “samen” dus teamprestaties.
Erkennen en waarderen van elkaars talent en ervaring zonder een specifiek label 😊 nodig te hebben.

Erica

Er is maar één  antwoord mogelijk;
Kennis krijg je door theorie.
Wijsheid door ervaring.

Dymphna

Ik ben het zo eens met jullie stellingen! Hoewel ik best een opleiding zou willen doen om te “bewijzen” dat ik het kan. Een opleiding voor ervaringswerker word door het uwv niet toegelaten omdat het te lang duurt, met het gevolg dat ik nu alweer een jaar in de wia zit en ik in die tijd op m’n eigen tempo die opleiding had kunnen doen, dat is iets wat ik aankan, m’n oude werk niet meer! Super super jammer!

Britt 

Graag zou ik even willen reageren op wat vrijwilliger André stelt dat er mensen zijn die het niet zo nodig vinden om zich verder te ontwikkelen.

Ik kan het hier helemaal mee eens zijn. Ikzelf ken die mensen ook, die functioneren lekker op het gebied waar ze mee bezig zijn en voelen zich daar goed bij. Die zitten niet te wachten op iets wat voor hen toch niet zo nodig is.
Als ik naar mijn eigen persoon kijk, dan zou ik bijzonder graag op HBO niveau willen door ontwikkelen. Ik denk dus dat het helemaal afhankelijk ik van de individuele persoon waar zijn ambities liggen en wat hij/zij voor zich ziet als ervaringsdeskundige.

Dus voor mijn gevoel heeft André gelijk.

…en opgeleide ervaringsdeskundigen op MBO of HBO-niveau worden toch vaker hulpverlener en/of beleidsmedewerker, en zijn meestal minder bezig met hun eigen verhaal, in die rol. Hun eigen ervaringen zijn dan wel het vertrekpunt, en dit heeft hen gemotiveerd om deze studie op te pakken en door te zetten, maar hoe verder je komt, des te meer verbreding en verdieping je krijgt, vooral door het werken met en tussen mensen met andersoortige ervaringen met ontwrichting, dan de jouwe. Ik kan oprecht zeggen dat ik, ofschoon ik dacht met 30 jaar ervaring als “psychiatrisch patiënt” al echt een ervaringdeskundige te *zijn*, pas écht begon me in dit vak te ontwikkelen toen ik mijn stage en opleiding ging volgen. En nog steeds lerende ben daarin.

Imme

Het voelt voor mij als een aanname. Dit is per individu verschillend.
Ik heb bv een hele lange tijd niet de behoefte gehad om een ‘grote’ opleiding of studie te gaan volgen, echter ik heb in de tussentijd wel allerlei kleine cursusjes, workshop etc gedaan.
Totdat ik in 2016 en 2018-2019 een aantal opleidingen tegenkwam, waarvan mijn hart sneller ging kloppen. Pasgeleden, kwam er weer een korte opleiding op mijn pad, wat al heel lang mijn wens was.

Ik denk dat met de juiste motivatie en energie, de juiste omstandigheden (je bent er mentaal klaar voor en je staat er open voor, financieel lukt het, dagelijkse verantwoordelijkheden kunnen delegeren, opvang regelen) en de juiste opleiding/cursus/training/workshop op je pad komen, niemand zomaar nee gaat zeggen, ongeacht in welke positie je zit als EDer. Je wordt kieskeuriger, ten minste dat is mijn ervaring. 
En daarnaast leer je ook in je dagelijkse leven, in de functie waarin je zit, dat heet ervaringskennis.

Caro(lien)