Meteen naar de inhoud

Ervaringskennis

  Inhoudelijke kennis door je ervaringen 

  De levenslessen die je aan anderen uit kan leggen, bestaan uit kennis. Ervaringskennis bestaat uit de feiten die je kent, en het antwoord op de vraag waarom dingen zijn zoals ze zijn. De manier waarop je dat leert, is afhankelijk van het onderwerp en de soort kennis. 

  Mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid, zoeken vaak online uit wat hun klachten zouden kunnen betekenen. Al snel weet je dankzij de ervaringsdeskundigheid van anderen meer over de symptomen die bij een aandoening kunnen horen, over behandelmogelijkheden en vooruitzichten. 

  Kennis over wetten en regels komt vaak pas als je er zelf mee te maken krijgt. Deze systeemkennis helpt je je weg te vinden in de bureaucratie. Het zorgt dat je krijgt waar je recht op hebt, en weet wat je plichten zijn. 

  Je kan niet opgroeien zónder dat de omgeving invloed heeft op je ervaringen. Dingen die niet opvallen als je in je vertrouwde omgeving blijft, blijken vaak anders te zijn in andere sociale, maatschappelijke en culturele omstandigheden. Door de verschillen te zien, leer je ook je eigen cultuur beter kennen, en de invloed die je jeugd had op de rest van je leven. 

  Kennis over de samenleving krijg je vaak tegen wil en dank. Als je te maken krijgt met ontoegankelijkheid, leer je wat je nodig hebt om wél mee te kunnen doen. Als je buitengesloten wordt, leer je inspelen op discriminatie en omgaan met stigmatisering. Het hebben van kennis over dit soort processen kan je helpen om er makkelijker mee om te gaan. 

  Meer over ervaringsdeskundigheid

  Bronnen van ervaring
  Tijdens de ups en downs van je leven, leer je om te gaan met de kreukels en rafelranden die daar bij horen. Het vormt…
  Lees meer
  Ervaringskunde
  Ervaringskunde: naarmate we meer tijd besteden aan bepaalde activiteiten, krijgen we meer ervaring in die vaardigheden. 
  Lees meer