Meteen naar de inhoud

Belonen is meer dan betalen

   

  Er toe doen is onbetaalbaar

  Waarderen kan door het betalen van een goed salaris. Het is een heel tastbare manier, die meteen duidelijk maakt wat je waard bent. Toch zijn er naast een financiële vergoeding veel meer manieren om werk te belonen. 

  Soms is een dankbare glimlach de beste beloning die je kan krijgen. Weten dat je met je werk het verschil voor iemand hebt kunnen maken, is onbetaalbaar. Aandacht en erkenning voor je werk is sowieso een goede beloning. Ook gezelligheid en een leuk contact hebben met iemand kan voelen als een beloning. Bij vrijwilligerswerk kunnen dit soort immateriële vergoedingen ook bestaan uit een etentje voor het hele team, of een kerstpakket en verjaardagskaart. Het zijn beloningen in natura, die van grote waarde kunnen zijn voor de ontvanger. 

  Veel vrijwilligers hechten aan de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Training, cursussen, scholing en vooral het certificaat dat je na een cursus krijgt. Het zijn beloningen die niet in geld worden uitgedrukt, maar toch een duidelijke waarde hebben. 

  Sommige vrijwilligers krijgen alleen gemaakte onkosten en reiskosten vergoed, of zelfs dat niet eens. Anderen krijgen een vrijwilligersvergoeding per uur of per keer inzet. Bij vacatiegeld kan zo’n vergoeding oplopen tot enkele honderden euro’s. Het is belangrijk om daarbij de regels van de belastingdienst en eventueel de uitkeringsverstrekker goed te volgen. Teveel inkomsten als vrijwilliger kunnen als inkomsten gezien worden. 

  Steeds meer ervaringsdeskundigen krijgen gewoon betaald. Als je werkt voor een werkgever, ontvang je gewoon salaris. Als ZZP-er krijg je betaald voor opdrachten. 

  Meer over waardering en beloning